Infektion

Ett steg närmare ett ebolavaccin

Ebolavirus

Nästan 20000 människor har infekterats av Ebolaviruset och 6856 människor har dött under den pågående epidemin i västra Afrika. Foto: Cynthia Goldsmith, Center For Disease Control and Prevention, USA

Ebolaviruset fortsätter att skörda hundratals liv i västra Afrika och fram till idag har nästan 7000 människor dött i epidemin som rasat under 2014. Ett av de experimentella vaccin mot ebolaviruset som testats på människor har passerat en viktigt milstolpe, rapporterade National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID)  i slutet av november.

Vaccinet, som tagits fram av NIAID och läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline, testades på 20 frivilliga personer i åldrarna 18-50 år.  Efter fyra veckor hade alla bildat antikroppar mot viruset och inga svåra biverkningar rapporterades.

Vaccinet testades i två doser och de som fick en högre dos bildade fler antikroppar. Forskarna såg också att vaccinet satte igång produktionen av CD8 T celler, en typ av immunceller som är en viktig del av immunförsvaret, hos två av försökspersonerna som fått den lägre dosen vaccin och hos sju av de som fått den högre dosen.

– Vi vet från tidigare försök på apor att CD8 T celler spelade en viktig roll i att skydda de djur som fått NIAID/GSK vaccinet, mot en annars dödlig mängd ebolavirus, säger Julie E. Ledgerwood  i ett uttalande.

Julie E. Ledgerwood är forskare på Vaccine Research Center på NIAID och den som lett de kliniska testen.

Ytterligare test av vaccinet pågår i USA, England, Mali, Uganda och Schweiz. Resultat från de studierna väntas komma i slutet av 2014. Om de resultaten är positiva är nästa steg att testa vaccinet på människor  i västra Afrika. Målet med de studierna är att se om vaccinet är säkert och effektivt.

Resultaten publicerades on-line i New England Journal of Medicin den 26 november.

Antalet rapporterade fall av ebola var den 15 december 2014 18464, antalet som dött av sjukdomen var 6841. (Källa: WHO)

Mer om Ebola: Center for Disease Control and Prevention , WHO Situation Reports

 

Kategorier:Infektion, Vaccin

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s