Äldre artiklar

Här är länkar till ett urval av artiklar som tidigare publicerats på websiten

Aktuellt om Vetenskap och Hälsa 

Nyttig mat kan hålla diabetes i schack och hjälpa minnet

Korncouscous med rotfrukter, sotad lax med en puré av palsternacka och vassleprotein och spenatpaj med makrillmousse är nyttig mat för diabetiker.

Korncouscous med rotfrukter, sotad lax med en puré av palsternacka och vassleprotein och spenatpaj med makrillmousse är nyttig mat för diabetiker.

Fetma, förhöjt blodtryck, högt blodsocker och höga blodfetter är alla riskfaktorer för att utveckla typ 2 diabetes och hjärt-kärl sjukdomar. I dag lider 1,5 miljarder av världens befolkning av övervikt eller fetma och 280 miljoner har typ 2 diabetes.  I Sverige lider vart femte skolbarn på lågstadiet av övervikt eller fetma. (Publicerat: 2012-01-26)

 

 

Transplantation av nervceller ger etiska dilemman 

På neurologikliniken i Lund planerar man nya celltransplantationer på Parkinsonpatienter. Det är nervceller från aborterade foster som används och operationerna aktualiserar etiska dilemman.
Transplantationerna görs som en del av ett samarbete inom EU, Transeuro, där flera forskare och kliniker i Europa deltar. (Publicerad: 2012-10-18)

Små elektroder i hjärnan skall hjälpa mot darrningar

DSC_0707– Det ultimata är att ha så små elektroder att de följer med hjärnan när vi andas. Om elektroden är liten, tunn och böjlig så ger den mindre biverkningar i form av skador på nervcellerna, säger professor Lars Montelius vid Neuronano Research Center, Lunds universitet.(Publicerad: 2012-10-12) 

 

Akupunktur hjälper vid spädbarnskolik

Vad ska man göra när babyn skriker timme in och timme ut, när man inte får sova och inte ens klarar att gå ut?Det är lätt att förstå den desperation föräldrar till barn med spädbarnskolik känner. Men det finns hopp, hjälpen kan vara små nålstick i babyns hand, det visar forskning vid Lunds universitet. (Publicerat: 2012-07-03)

Många mediciner behövs för att hålla symptomen borta 

Darrar och skakar handen, känns armen stel, har du svårt att röra dig och är du över 50 år? Då finns risken att du har Parkinsons sjukdom, en neurologisk sjukdom som runt 20 000 personer har i Sverige.(Publicerad: 2012-10-07)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s